Frequently Asked Questions

Veel gestelde vragen over het Energie Label

Wat is een Energielabel?

Een Energielabel voor uw woning laat zien hoe Energiezuinig uw woning is. Het wordt aangeduid met de letters A t/m G, waarbij de letter A++++ het meest Energiezuinig is en de letter G het minst Energiezuinig. Het is in het leven geroepen om kopers en huurders hierin inzicht te geven. Koper en huurders kunnen de afweging maken om bijvoorbeeld toch voor de woning te gaan met het Energiezuinige label. 

Hoe wordt een Energielabel vastgesteld?

Een Energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw woning is. Op basis van het Fossiele Energieverbruik, wordt de letter van het Energielabel bepaald.  Hoe minder Fossiele Energie, hoe beter het Energielabel. FossieleEnergie komt van kolen, olie en aardgas. De Energieprestatie van uw woning wordt vastgesteld met de bepalingsmethode van de NTA8800. Deze is gebaseerd op de Europese CEN normen. 

Wanneer vraag je een Energielabel aan?

Een Energielabel voor uw woning vraagt u aan als u uw woning wilt verkopen of verhuren, en nog geen geldig Energielabel heeft. Ook kunt u ervoor kiezen uw bestaande Energielabel te vernieuwen als u uw woning energiezuiniger heeft gemaakt. 

Is een Energielabel voor uw woning verplicht?

Ja, als Eigenaar van de woning bent u verplicht om het Energielabel te overhandigen aan de nieuwe koper of huurder van uw woning. Een woningverkoper die bij overdracht geen geldig Energielabel kan overhandigen, kan een boete krijgen van € 435,- van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)

Wat zijn de kosten voor het Energielabel?

De kosten voor het aanvragen van een Energielabel voor uw woning, zijn afhankelijk van het type woning. Bij Boden Energieadvies kunt u al een Energielabel aanvragen vanaf € 250,-

Hoe vraagt u een Energielabel aan?

U vraagt het Energielabel aan via de website van Boden Energieadvies. Vul het contactformulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op voor het maken van een afspraak. Wij komen op de afgesproken tijd langs om de opname te doen van uw woning. U ontvangt binnen 1 week uw Energielabel.

Kan mijn makelaar het Energielabel aanvragen?

Ja, uw makelaar kan u helpen bij de aanvraag van uw Energielabel. Wij werken samen met vele makelaars in de regio en worden dan ook vaak door hun benaderd. Het is niet verplicht uw Energielabel aan te vragen via de makelaar. U kunt dit ook zelf regelen, door op de groene knop van deze website te klikken.

Wat kunt u van Boden Energieadvies verwachten?

Na ontvangt van uw aanvraag wordt er een afspraak gemaakt om uw woning te inspecteren. Wij beoordelen uw woning op basis van de afmetingen, de isolatie en de installaties, zoals uw cv ketel, zonnepanelen etc, en maken veel foto’s. Op basis daarvan berekenen wij hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van uw woning. Daarna verwerken wij de gegevens verder op kantoor en zal uw Energielabel aangevraagd worden. 

Ik heb een voorlopig Energielabel? Is dit nog geldig?

Elke woning heeft in 2015 een voorlopig Energielabel ontvangen. Dit label was gebaseerd op de gegevens uit het Kadaster, zoals de grootte van uw huis, het bouwjaar en het soort huis.  Dit voorlopige label kunt u niet gebruiken en is ook niet meer op te vragen. Sinds begin 2021 heeft u een geldig Energielabel nodig en dit label is 10 jaar geldig. 

Is het Energielabel openbaar?

Ja, het Energielabel geeft inzicht in de Energiezuinigheid en Energieprestatie van uw woning. Zo kan een koper verschillende woningen met elkaar vergelijken. Kijk op deze link: Zoek je energielabel

Is een woning met Energielabel A meer waard?

Niet alleen wordt je woning meer waard maar u zorgt ook voor een lagere Energierekening als u uw huis verduurzaamd.  Woningen met eeen A, B of C label worden geregeld voor € 6000,- meer verkocht dan woningen met een lager label. 

Over ons?

Ik ben een gecertificeerde Energieadviseur en aangesloten bij de koepelorganisatie Building Label, en werk volgens de BRL 9500 en de ISSO 8800. Hiermee bent u verzekerd van een wettelijk geregelde rapportage en geregistreerd Energie label. Uw label is 10 jaar geldig.